1. gyogyitonokert@gmail.com
  2. 6722 Szeged, Egyetem utca 2.
  3. OTP Bank 11705060-20000772
  4. 18286636-1-06

Hogy minden beteg megértse!” – az első szakmai konferencia egészségműveltség témában, a Gyógyító Nőkért Alapítvány társszervezésében

Március 24-én rendeztük meg egészségműveltséggel foglalkozó konferenciánkat. A közel 100 fő részvételével lezajlott rendezvény az első ilyen jellegű átfogó szakmai kezdeményezés volt hazánkban.

A rendezvényt Prof. Dr. Csabai Márta tanszékvezető egyetemi tanár, SZTE BTK Pszichológiai Intézet tanszékvezető egyetemi docense nyitotta meg, majd az érdeklődők Dr. habil. Barabás Katalin az SZTE ÁOK Magatartástudományi Intézet egyetemi docensét hallgathatták meg, aki arról beszélt, miként függ össze az egészségműveltség és az egészségmagatartás az epidemiológiai mutatókkal. Izgalmas előadást hallhattunk a “health literacy” gyógyszerészi tanácsadásban betöltött szerepéről Dr. habil. Csóka Ildikótól, az SZTE GYTK Gyógyszerfelügyeleti Intézet intézetvezető egyetemi docensétől. Polonkai Kata, a Semmelweis Egyetem klinikai gyógyszerészének előadásában az egészségműveltségről, mint a helyes gyógyszeralkalmazás kritikus sikertényezőjről beszélt. Az esemény díszvendége Peter J. Schultz professzor volt a svájci Luganoi Egyetemről, aki az Európában zajló egészségműveltség kutatásokról adott átfogó képet. Őt követte Kun Eszter, a Szinapszis Piackutató és Tanácsadó Kft. kutatási igazgatója, aki az Egészség-értés: Mit mér a HLS-EU kutatás? Továbbgondolandó kérdések a nemzetközi eredmények tükrében címmel tartott előadást.

A délután folyamán a résztvevők gyakorlati jellegű előadáson, workshopokon vehettek részt, ahol CME pontokat is gyűjthettek. Elsőként Dr. Papp-Zipernovszky Orsolya az SZTE BTK Pszichológiai Intézet egyetemi adjunktusa és Náfrádi Lilla a svájci Luganoi Egyetem PhD hallgatója segítségével a résztvevők megismerkedhettek és kipróbálhatták  a Magyarországon elérhető egészségműveltség mérőeszközöket. Ezt követően az egészségműveltség fejlesztésének lehetőségeit mutatta be szórakoztató, ugyanakkor igen magas szakmai színvonalú előadásában, Dr. Pilling János pszichiáter, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének Orvosi Kommunikáció oktatási csoportvezetője. A nap zárásaként Dr. Látos Melinda az SZTE Sebészeti Klinika Magatartástudományi Intézetének pszichológusa vezetésével kommunikációs tréningen próbálhatták ki az érdeklődők, hogy pl. milyen a beteg vagy az orvos szerepből kommunikálni, vagy hogyan hatnak a kommunikációnkra az előítéletek.

Az eseménynek a Szegedi Akadémiai Bizottság gyönyörű székháza adott otthont, amelyet ezúton is köszönünk. Továbbá köszönet illeti a Mindennapi Pszichológia folyóiratot, a Szegedi Tudományegyetemet, a Pszichológiai Intézet munkatársait és önkéntes hallgatóit a konferencia szervezésében és népszerűsítésében nyújtott segítségükért.

A konferencia résztvevőitől online értékelést is kértünk, melyre szép számmal érkeztek visszajelzések – köszönjük! A jövőben igyekszünk minél több javaslatot, észrevételt beépíteni és megvalósítani a felvetések közül.