1. gyogyitonokert@gmail.com
  2. 6722 Szeged, Egyetem utca 2.
  3. OTP Bank 11705060-20000772
  4. 18286636-1-06

Beszámoló a legutóbbi Gyógyító Nők Estről!

A 2012-ben létrehozott Gyógyító Nőkért Alapítvány célja a gyógyító(nő)i egészség megőrzésének előmozdítása klubestek szervezésén, kiadványok létrehozásán, illetve kiégést megelőző konferenciákon és tréningeken keresztül. A Szegeden szervezett második klubest vendége Dr. Sarungi Emőke pszichiáter volt, aki többek közt a Szegedi Tudományegyetem oktatója, a Gyászfeldolgozó Módszer® (Grief Recovery Method®) hazai meghonosítója, ezen kívül csoportanalízissel és vizuális pszichoterápiával is foglalkozik, és az esten saját tapasztalatain keresztül engedett betekintést nyerni a gyógyító nők mindennapi életnehézségeibe.

A klubest köszöntőjében Dr. Csabai Márta és Dr. Papp-Zipernovszky Orsolya az alapítvány fő feladatai közé sorolta a gyógyító, segítő szakemberek – kiemelkedően a nők – segítését, információk terjesztését és egy közösség létrehozását. Az est moderátora dr. Várkonyi Andrea műsorvezető volt, aki orvosként szintén a gyógyító nők táborát képviseli, és jelenleg a pszichológia szak harmadéves hallgatója. A beszélgetésbe a résztvevők is bekapcsolódhattak.

Ahogy dr. Várkonyi Andrea megfogalmazta, a segítői hivatás könnyen életformává válhat, a segítőknek nehezükre esik átülni abba a bizonyos „másik székbe”, vagyis nehéz elfogadniuk, hogy ők is szorulhatnak támaszra, segítségre. A mindennapok során ennek ellenére szembesülniük kell azzal, hogy szakmai- és a magánéletük olykor összeegyezhetetlennek bizonyul, hiszen az élet számos területén kell párhuzamosan helyt állniuk úgy, mint munka, család, párkapcsolat, önmegvalósítás stb.

A frissen végzettek gyakran tapasztalják, hogy elvárásaik és a valóság konfliktusba kerül egymással. Szükséges hát, hogy segítőként jól körülhatároljuk tűrőképességünk és kompetenciánk határait, továbbá elfogadjuk annak a tényét, hogy képtelenek vagyunk mindenkin segíteni. Gyakori hibának számít az is, hogy a szakmai és a magánélet közt nem jelölünk ki éles határvonalat, munkával kapcsolatos gondolataink, érzelmeink a magánéletünkre is hatást gyakorolhatnak, minek következtében egy idő után túlterheltté válhatunk. Ez a frusztrált lelki állapot könnyen kiégésbe csaphat át, mely nem ritka jelenség a segítő szakmában tevékenykedők körében. Saját lelki egészségünk megtartása egy aktív folyamat, amiért túlnyomó részt mi tartozunk felelősséggel. Dr. Sarungi Emőke saját élettapasztalataiból merítve kínált alternatívákat a kiégés orvoslására. Mivel gyakran mi magunk sem tudjuk szavakban megfogalmazni problémáinkat, a bennünk kavargó gondolatokat, érzéseket, a vizuális pszichoterápia kiváló módszer lehet belső konfliktusaink feltárására. Nem az elkészült művek esztétikai értéke vagy azok analizálása a fő cél, hanem az alkotás folyamatában való elmerülés. Egy hasonló jellegű technikának mondható a mindfulness, mely a jelen tudatosabb megélésére tanít meg bennünket. Fontos ezen kívül a mindennapokban az „én idő” beiktatása, amikor elcsendesülhetünk, és olyan tevékenységeket folytathatunk, melyekben kedvünket leljük pl. meditáció, éneklés, alkotás. Lelki egészségünk mellett azonban fizikai mivoltunkat sem hanyagolhatjuk el. A testmozgás pozitív előnyeinek a mindennapok során hasznát vehetjük. Sokat segíthet a sorstársainkkal való találkozás is, mely alkalmával tapasztalatokat szerezhetünk, tágíthatjuk látókörünket, megélhetjük a közösségbe való tartozás élményét és a közösség megtartó erejét. Hogy dr. Sarungi Emőke szavaival éljünk „nem kell szégyellnünk semmit”, amit átéltünk, hiszen gyermekként csak elviseljük a minket ért megpróbáltatásokat, majd később az önismereti folyamat mentén megértjük ezek jelentőségét. Dr. Sarungi Emőke életéről A Luo herceglány címmel színdarabot is rendezett, mely mottója: „beavatássá válhat minden seb, ha megértjük a jelentését”.

Dr. Csabai Márta a rendezvény elején a közösség létrehozásának szükségességét emelte ki, mely az est folyamán a sok színes hozzászólás és tartalmas beszélgetés eredményeként egy családias légkör keretében valósult meg. Azok számára, akik lemaradtak ezen alkalomról, egy jó hírrel szolgálhatunk, ugyanis a jövőben lesznek még ilyen jellegű rendezvények.

 

 

Készítette: Jáger Abigél Hajnalka és Szabó Renáta