1. gyogyitonokert@gmail.com
  2. 6722 Szeged, Egyetem utca 2.
  3. OTP Bank 11705060-20000772
  4. 18286636-1-06

Gyógyító – Hírek

Meghívó

A Gyógyító Nőkért Alapítvány szeretettel várja Önt soron következő Gyógyító Nők Est c. rendezvényére!

Időpont:2016. szeptember 29. csütörtök, 17.00 óra

 Helyszín:Egis Gyógyszergyár Tudományos és Technológiai Központ, 1106 Budapest, Keresztúri út 11-13.

Program:

16.45 – Érkezés

17.00 – Köszöntő

17.05 – dr. Győrffy Zsuzsa: Orvosnők Magyarországon c. könyvének bemutatója, a sikeres megküzdéssel kapcsolatos szemelvények ismertetése, valamint dr. Bene Ágnes a Szent János Kórház pszichiáter rezidense a gyógyító női lét sikereiről és kihívásairól osztja meg személyes tapasztalatait

17.30 – Az Ápolók Világnapja alkalmából hirdetett „Ápolók mindennapi kihívásai – Történetek a sikeres megküzdésről” c. pályázat eredményhirdetése, díjátadó

17.45 – A nyertes pályamunkákat felolvassa: Dr. Várkonyi Andrea

18.15 – Az Egis Tudományos és Technológiai Központjának megtekintése

19.00 – A rendezvény zárása

A rendezvény alatt kávét, üdítőt, pogácsát az Egis Gyógyszergyár Zrt. támogatásával biztosítunk.

Az est moderátora: Dr. Várkonyi Andrea televíziós műsorvezető, orvos, leendő pszichológus

A rendezvény ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Részvételi szándékát kérjük jelezze a gyogyitonokert@gmail.com email címen szeptember 28-ig.

Szeretettel várjuk!

 Dr. Papp-Zipernovszky Orsolya, az Alapítvány kuratóriumának elnöke

Pályázat az Ápolók Világnapja alkalmából


Május 12-én ünneplik világszerte a Ápolók Világnapját. Ezen a napon született 1820-ban Florence Nightingale brit ápolónő, aki a krími háborúban önkénteseket toborzott, ápolta a sebesülteket, majd később ápolónőképző iskolát alapított.

Az idei Világnap alkalmából az Ápolók Nemzetközi Tanácsa jelszóként hirdette meg, hogy

az ápolók jelentik az erőt az egészségügy rugalmasságának növelésében.

Ehhez csatlakozva,

a Gyógyító Nőkért Alapítvány az alábbi pályázatot írja ki:

“Ápolók mindennapi kihívásai – Történetek a sikeres megküzdésről”

címmel

saját történeteket várunk az egészségügy bármely területén, bármely beosztásban dolgozó ápolóktól, nővérektől

A maximum 3 oldalas írásokban mutassanak be olyan helyzeteket, amelyre büszkék, mert úgy érzik, rugalmasan tudtak megküzdeni a nehézségekkel

és saját megoldásukat esetleg másoknak is ajánlanák.

A pályázatokat 2016. május 12. és június 30. között az alábbi e-mail címre várjuk:

gyogyitonokert@gmail.com

A legjobb pályamunkákat díjazzuk! 1.-3. díjak: 50.000 – 20.000 Ft értékben!

Az eredményhirdetésre nyári hírlevelünkben kerül sor!

A nyertes pályaműveket őszi Gyógyító Nők Estünkön is bemutatjuk.

Várjuk a történeteket május 12. és június 30. között!

A Gyógyító Nőkért Alapítvány a beérkezett pályamunkákat bizalmasan kezeli, a személyes adatokat harmadik fél részére nem adja ki. A nyertesekkel előzetesen emailben vagy telefonon egyeztetünk.


„Hogy minden beteg megértse!” – az első szakmai konferencia egészségműveltség témában, a Gyógyító Nőkért Alapítvány társszervezésében

 

Március 24-én rendeztük meg egészségműveltséggel foglalkozó konferenciánkat. A közel 100 fő részvételével lezajlott rendezvény az első ilyen jellegű átfogó szakmai kezdeményezés volt hazánkban.

A rendezvényt Prof. Dr. Csabai Márta tanszékvezető egyetemi tanár, SZTE BTK Pszichológiai Intézet tanszékvezető egyetemi docense nyitotta meg, majd az érdeklődők Dr. habil. Barabás Katalin az SZTE ÁOK Magatartástudományi Intézet egyetemi docensét hallgathatták meg, aki arról beszélt, miként függ össze az egészségműveltség és az egészségmagatartás az epidemiológiai mutatókkal. Izgalmas előadást hallhattunk a “health literacy” gyógyszerészi tanácsadásban betöltött szerepéről Dr. habil. Csóka Ildikótól, az SZTE GYTK Gyógyszerfelügyeleti Intézet intézetvezető egyetemi docensétől. Polonkai Kata, a Semmelweis Egyetem klinikai gyógyszerészének előadásában az egészségműveltségről, mint a helyes gyógyszeralkalmazás kritikus sikertényezőjről beszélt. Az esemény díszvendége Peter J. Schultz professzor volt a svájci Luganoi Egyetemről, aki az Európában zajló egészségműveltség kutatásokról adott átfogó képet. Őt követte Kun Eszter, a Szinapszis Piackutató és Tanácsadó Kft. kutatási igazgatója, aki az Egészség-értés: Mit mér a HLS-EU kutatás? Továbbgondolandó kérdések a nemzetközi eredmények tükrében címmel tartott előadást.

A délután folyamán a résztvevők gyakorlati jellegű előadáson, workshopokon vehettek részt, ahol CME pontokat is gyűjthettek. Elsőként Dr. Papp-Zipernovszky Orsolya az SZTE BTK Pszichológiai Intézet egyetemi adjunktusa és Náfrádi Lilla a svájci Luganoi Egyetem PhD hallgatója segítségével a résztvevők megismerkedhettek és kipróbálhatták  a Magyarországon elérhető egészségműveltség mérőeszközöket. Ezt követően az egészségműveltség fejlesztésének lehetőségeit mutatta be szórakoztató, ugyanakkor igen magas szakmai színvonalú előadásában, Dr. Pilling János pszichiáter, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének Orvosi Kommunikáció oktatási csoportvezetője. A nap zárásaként Dr. Látos Melinda az SZTE Sebészeti Klinika Magatartástudományi Intézetének pszichológusa vezetésével kommunikációs tréningen próbálhatták ki az érdeklődők, hogy pl. milyen a beteg vagy az orvos szerepből kommunikálni, vagy hogyan hatnak a kommunikációnkra az előítéletek.

Az eseménynek a Szegedi Akadémiai Bizottság gyönyörű székháza adott otthont, amelyet ezúton is köszönünk. Továbbá köszönet illeti a Mindennapi Pszichológia folyóiratot, a Szegedi Tudományegyetemet, a Pszichológiai Intézet munkatársait és önkéntes hallgatóit a konferencia szervezésében és népszerűsítésében nyújtott segítségükért.

A konferencia résztvevőitől online értékelést is kértünk, melyre szép számmal érkeztek visszajelzések – köszönjük! A jövőben igyekszünk minél több javaslatot, észrevételt beépíteni és megvalósítani a felvetések közül.

 

Meghívó

“Hogy minden beteg megértse”

Az egészségműveltség (health literacy) mérése és fejlesztése

című konferenciára

Szeged, 2016. március 24.

MTA Szegedi Területi Bizottságának Székháza, Szeged, Somogyi u. 7.

A gyógyítás sikerességét alapvetően meghatározza, hogy a beteg érti-e az információkat, képes-e követni az orvosi utasításokat, miként értelmezi a betegtájékoztatót és más egészségi állapotra vonatkozó forrásokat (pl. média, internet). Mindezt jelentős mértékben befolyásolják az egészséggel kapcsolatos szövegértési, írási, számolási és kommunikációs készségek, az ún. „health literacy”, vagy egészségműveltség.

Konferenciánk az első átfogó szakmai rendezvény a témában Magyarországon

A konferencián neves szakemberek, orvosok, gyógyszerészek, pszichológusok és kommunikációs szakemberek járják körbe az alábbi kérdéseket:

  • Hogyan mérhető gyors és megbízható eszközökkel az egészségműveltség?
  • Mit mutat a nemzetközi körkép? Mi a helyzet Magyarországon?
  • Milyen kommunikációs eszközöket alkalmazhat a gyakorló orvos?
  • Milyen kihívásokkal kell szembenézni a gyógyszerészeknek?

Az előadások mellett a résztvevők gyakorlatban is megismerkedhetnek a mérőeszközökkel, és kommunikációs tréningen vehetnek részt.

A rendezvény CME akkreditált (13 pont), mely csak a teljes napon való részvételért jár, beleértve a két workshopon való díjköteles (16 000 Ft) részvételt. Az előadásokon való részvétel ingyenes!

CME-regisztráció: www.oftex.hu (Egészségkompetencia Magyarországon: a betegegyüttműködés egyik kulcsa c. tanfolyam)

Részletes program, további információk http://gyogyitonokert.hu/wp/gyogyitonok/ és az esemény Facebook-oldalán. Érdeklődni a gyogyitonokert@gmail.com email címen lehet.

Fő szervezők:

MTA Szegedi Akadémiai Bizottság Egészségfejlesztési Szakbizottság;

SZTE BTK, Pszichológiai Intézet; Gyógyító Nőkért Alapítvány

Támogatóink: SZTE ÁOK, Magatartástudományi Intézet; SZTE GYTK Gyógyszerfelügyeleti Intézet

Média támogató:

Részletes program

9:00-9:20 Regisztráció

9:20-9:35 Megnyitó Prof. Dr. Csabai Márta (tanszékvezető egyetemi tanár, SZTE BTK Pszichológiai Intézet)

9:35-10:15 Az egészségműveltség és az egészségmagatartás összefüggései az epidemiológiai mutatókkal

Dr. habil. Barabás Katalin (egyetemi docens, SZTE ÁOK Magatartástudományi Intézet)

10:15-10:45: A “health literacy” szerepe a gyógyszerészi tanácsadásban

Dr. habil. Csóka Ildikó (intézetvezető egyetemi docens, SZTE GYTK Gyógyszerfelügyeleti Intézet), Dr. Viola Réka (egyetemi tanársegéd, SZTE GYTK Gyógyszerfelügyeleti Intézet)

10:45-11:15: Egészségműveltség – a helyes gyógyszeralkalmazás kritikus sikertényezője

Polonkai Kata (klinikai gyógyszerész, Semmelweis Egyetem), Dr. Hankó Balázs (intézetigazgató helyettes egyetemi docens, SE GYTK Gyógyszerügyi Szervezési Intézet)

Kávészünet (11:15-11:35)

11:35-12:30: Health Literacy: The Big Picture and Some Spotlight on the Future

Prof. Peter J. Schulz (Director, Institute of Communication and Health, Università della Svizzera italiana, Lugano, Switzerland)

12:30-13:00: Egészség-értés: Mit mér a HLS-EU kutatás? Továbbgondolandó kérdések a nemzetközi eredmények tükrében

Kun Eszter (Kutatási igazgató, Szinapszis Piackutató és Tanácsadó Kft.)

Ebédszünet (13:00-14:00)

14:00-15:00: WORKSHOP A Magyarországon elérhető mérőeszközök, a magyar lakosság egészségkompetenciája (a mérőeszközök megismerése, kipróbálása, a kiértékelés elsajátítása): Dr. Papp-Zipernovszky Orsolya (egyetemi adjunktus, SZTE BTK Pszichológiai Intézet), Náfrádi Lilla (PhD hallgató, Institute of Communication and Health, Università della Svizzera italiana, Lugano, Switzerland)

15:00-15:45: Hogy érti? Az egészségműveltség fejlesztésének lehetőségei

Dr. Pilling János (Orvosi Kommunikáció oktatási csoportvezető, SE Magatartástudományi Intézet)

Kávészünet (15:45-15:55)

15:55-17:00: WORKSHOP Kommunikációs tréning Dr. Látos Melinda (pszichológus, SZTE Sebészeti Klinika; Magatartástudományi Intézet)

17:00-17:15: Záróteszt (CME pontért)


Következő programunk február 17-én Szegeden: Gyógyító Nők EST Várkonyi Andreával és Sarungi Emőkével!

Időpont: 2016. február 17. szerda, 18.00 óra
Helyszín: Szeged, Dugonics tér 2., Francia Intézet, I. em., Nagyterem
Az est vendége Dr. Sarungi Emőke pszichiáter, művészetterapeuta, az SZTE Pszichológiai Intézetének címzetes docense, a Gyászfeldolgozás Módszer® (Grief Recovery Method®) önsegítő eszközének magyarországi meghonosítója.

A rendezvény ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Részvételi szándékát kérjük jelezze a gyogyitonokert@gmail.com email címen február 16-ig.

Mi a Gyógyító Nők Est?

A Gyógyító Nők Est rendezvénysorozatot a Gyógyító Nőkért Alapítvány munkatársai hozták létre azzal a céllal, hogy megmutassák, miként lehet ma Magyarországon a segítő szakmában dolgozni és emellett nőként és családanyaként, kiegyensúlyozott, egészséges életet élni. Meghívott vendégeink példáján keresztül szeretnénk inspirációt nyújtani az egészségügyben dolgozó gyógyító nők számára, egyben szeretnénk egy olyan szakmai közösséget teremteni, ahol nem csak a negatív helyzetet és példákat hangsúlyozzuk, hanem praktikus ötletekkel és tanácsokkal, saját történeteink megosztásán keresztül segítjük egymást. Bármilyen nehezek is a külső körülmények, nagyon sok múlik rajtunk is!

Kiknek ajánljuk?

– Az egészségügyben dolgozó nőknek és az egészségügy helyzetéért tenni akaró minden érdeklődőnek
– Akiknek gyógyító nőként és családanyaként gyakran jelent kihívást a munka és a magánélet egyensúlyának megteremtése
– Akik úgy gondolják, hogy a negatívumok hangsúlyozása nem visz előbbre
– Akik szívesen tanulnának, inspirálódnának mások történeteiből.

 


 

 

MEGJELENT ÚJ KÖTETÜNK!

Győrffy Zsuzsa: Orvosnők Magyarországon

 

Mi az oka annak, hogy annyi fiatal választja ma az orvosi hivatást? Elsősorban a pénz, vagy az embereken való segítés vágya tereli őket a szakma felé? Milyen problémákkal szembesülnek az orvosegyetemi évek alatt, és mi várja őket az egészségügyben? Létezik-e nőies és férfias orvoslás? Hogyan befolyásolják a gyógyítók munkáját és a páciensek helyzetét a napjainkban zajló radikális vál­tozások, a legújabb digitális és mobil eszközök, a modern kezelési eljárások? Ma már több orvosnő végez és praktizál Magyarországon, mint férfi orvos – milyen társadalmi következményekkel jár ez, és miként befolyásolja az orvos–beteg kap­csolatot? Törvényszerű-e, hogy kiégjenek az orvosok, és milyen módon lehet küzdeni ellene? Hogyan próbálják összeegyeztetni családi szerepeiket és karrier­jüket a hazai orvosnők? Miért vannak speciális helyzetben az orvos-házaspárok? És végül, de nem utolsósorban: mit jelent a „magyarországi orvosnő-paradoxon”?

Az Orvosnők Magyarországon hiánypótló összegzés: három és fél évtizede nem vizsgálták átfogóan a hazai orvosok helyzetét. A kötet alapjául több, már az ez­redforduló után készített országos reprezentatív kutatás szolgált, emellett orvos­tanhallgatókkal és gyakorló orvosokkal felvett interjúk egészítették ki a képet. A gyógyítók testi-lelki egészségének feltérképezése mellett a könyv részletesen elemzi az orvosnők helyzetét, akiknek a jelentős része  „szupernőként” próbál egyszerre a legmagasabb színvonalon helytállni hivatásában és a magánéletében.

A kötet megrendelhető itt!


Hatékony konfliktusmegoldás és stresszkezelés az egészségügyben

Időpont és helyszín:

2015. november 14 (szombat) 9:00-19:00;

SZTE, BTK, Pszichológiai Intézet (6722, Szeged, Egyetem u. 2.)

Kreditpont: 20 (Kivétel: Belgyógyászati, endokrinológiai, diabétesz és anyagcserebetegségek (8), Fog- és szájbetegségek (10))

Bizonyított, hogy a gyógyítás eredményességét meghatározza a páciensekkel kialakított kapcsolat jellege. Ezért a jó kommunikációs készség, a helyzetfelismerő képesség, a meghallgatás és a megfelelő szavak vagy gesztusok megtalálása elengedhetetlenek a gyógyítók kelléktárában. Az odafigyelő orvos azonban a szenvedést is látja, amivel nap mint nap találkozva szüksége lehet olyan technikákra, amik segítik a megterhelő érzelmi élmények feldolgozását. A tréning során egyfelől az orvosi munka során előforduló tipikus stressz- és konfliktusforrásokat tekintjük át, amelyek kezeléséhez a résztvevők feltérképezhetik a személyiségükhöz és az aktuális helyzethez illő megoldási módokat. A második blokkban a narratív orvoslás kérdezési technikájába nyújtunk betekintést a jelentkezők számára, amely a páciens megértését és a gyógyító kapcsolat kialakítását segíti. Végül a 9 órás tréninget egy veszteségfeldolgozási módszer-demonstrációval zárjuk, mely lehetőséget ad a személyiséget mélyen érintő érzelmi elakadások lezárására. A három modul a segítők munkájának és személyiségének fejlesztésében három újabb, bizonyítottan hatékony eljárást (narratív orvoslás, konfliktuskezelés, veszteségfeldolgozás) ismertet meg saját élmény formájában is a résztvevőkkel.

Program:

  1. Hatékony konfliktusmegoldás és stresszkezelés az egészségügyben: Ea (45 perc) + készségfejlesztés és esetfeldolgozás (1,5 óra): Dr. Csabai Márta és Dr. Győrffy Zsuzsa
  2. A narratív orvoslás irányzata és gyakorlata: Ea (45 perc) készségfejlesztés és esetfeldolgozás (1,5 óra): Dr. Papp-Zipernovszky Orsolya és Dr. Pintér Judit
  3. A gyógyító munka veszteségei: Ea (45 perc) készségfejlesztés és esetfeldolgozás (1,5 óra): Dr. Sarungi Emőke és Dr. Varga Hedvig

Jelentkezni lehet 2015. október 31-ig az OFTEX-portálon, a papporso@gmail.com címen és a +36-30-411-6171 telefonszámon.

Részvételi díj: 16 000 Ft, korai jelentkezés esetén (október 2-ig) 14 000 Ft.

További információk októbertől a www.psych.u-szeged.hu és a www.gyogyitonokert.hu oldalon

 


 

 

Október 19. 18 óra: Ggyító Nők Est a Kaptárban!

Vendégünk: Lubics Szilvia fogorvos, ultra maratonfutó, az estet Várkonyi Andrea moderálja.

A Gyógyító Nők Estek célja, hogy bemutassuk, hogy milyen is, mit is jelent ma Magyarországon a segítő szakmában dolgozni. Kifejezett célunk, hogy ne csak a negatív helyzeteket és példákat hangsúlyozzuk, hanem azt is megmutassuk, hogy lehet gyógyítóként, nőként és családanyaként kiegyensúlyozott, egészséges életet élni. Bármilyen nehezek is a külső körülmények nagyon sok múlik rajtunk is! Ebben a szellemben szervezzük ezeket az esteket, amelyek célja, hogy egy adott vendég példáján keresztül mutassuk be az előttünk álló lehetőségeket. A Gyógyító Esteket Várkonyi Andrea televíziós műsorvezető moderálja, aki orvosként és leendő pszichológusként egyaránt ismerője a „gyógyító nő létnek.”
Helyszín: Kaptár Közösségi tér, Budapest Révay köz 4. A részvétel INGYENES!


Interjú Várkonyi Andreával

Mit jelent számodra a gyógyítás? Hogyan választottad, és hogyan hagytad el a gyógyítói pályát? Milyen területeket „próbáltál ki” az egészségügyben? Miért a pszichológia?

Az orvosi pálya választása számomra nem volt kérdés, orvos családban nőttem fel, a szüleimen kívül tágabb körben a nagynénik és nagybácsik is orvosok. Ráadásul szakterületükön mindannyian országos szinten elismert szakemberek, ezen kívül számomra példaértékű orvosok. Amikor a pályaválasztásra került sor nem is volt kérdés, pedig soha nem erőltették. Egyszerűen egyértelmű volt. Nem is nagyon ismertem szinte más hivatást közelről. A diplomám megszerzése után Édesapám nyomdokaiba lépve a belgyógyászatot választottam, azon belül is a gasztroenterológiát. Ezen kívül a pszichiátria és a neurológia jött még szóba, de a belgyógyászat volt az igazi vágyam. Ezen kívül az oxyológia érdekelt, ha abban az időben már lettek volna magas szintű, jó háttérrel megszervezett sürgősségi betegellátó egységek, az is szóba jött volna. 2000-ben végeztem Szegeden, ezután 2 évet a szegedi I.sz. Belgyógyászati klinikán dolgoztam. Innen csábított el a TV2. Ez első hallásra éles váltásnak tűnik, azonban érettségi előtt kezdtem el a szegedi kábeltévénél dolgozni, ezt a munkát az egyetem mellett és után is megtartottam, így amikor a TV2 felkért, hogy menjek hozzájuk dolgozni, már 8 éve televízióztam. A döntés nagyon nehéz volt, szüleim tanácsát is kikértem, akik azt mondták, bár minden álmukat valóra váltottam azzal, hogy a családi orvosi hagyományt folytattam, sajnos az akkori magyar egészségügy helyzetében a saját gyereküknek nem tudják tiszta szívvel azt mondani, hogy maradjon ezen a pályán, ha van egy biztos másik lehetősége. Így döntöttem, és Budapestre költöztem. Az orvosi munka azóta is nagyon hiányzik, de a vele járó körülmények, amelyek azóta sem lettek jobbak, egyáltalán nem.

Hogyan van jelen a mindennapi életedben a gyógyítás?

Bár gyakorlatban nem folytatok gyógyító munkát, azonban egy ilyen orvosokkal túlzsúfolt családban szerencsére a témából nem lehet kiszakadni. Mivel a pszichiátria és pszichológia mindig is érdekelt, ezért pár évvel ezelőtt sikerült elérnem, hogy felvettek volna félállásban a Nyírő Gyula kórház pszichiátriájára dolgozni, hogy megszerezhessem a szakvizsgám. A lehetőségnek nagyon örültem, úgy éreztem, készen állok arra, hogy visszatérjek a televíziós munkám mellett az egészségügybe, azonban a szerződés aláírás előtt röviddel új hírműsorokat indított a TV2, így az esti adás mellett a csatornának már napközben is szüksége lett rám. Ez már túl sokat elvett volna a családomtól, ezért döntöttem úgy, hogy a terveimet nem adom fel, akkor viszont másik vágyamat teljesítem, elkezdem a pszichológia szakot levelező képzésben.

Milyen kihívásokat látsz ma Magyarországon a gyógyító nők előtt? Milyen pozitívumok és nehézségek vannak? Hogyan lehetne javítani az egészségügyben dolgozó nők helyzetét?

Ma Magyarországon gyógyításban dolgozni rendkívül nehéz. Amikor 1994-ben elkezdtem az egyetemet, azt mondták, mire a mi évfolyamunk 2000-ben végez, addigra a nagyon rossz egészségügyi helyzet rendeződni fog. Nos, akkor még senki nem gondolta, hogy nemhogy 2000-re, hanem a mai napig nem fog rendeződni, és még mindig tud lejjebb csúszni. A körülmények, a fizetés messze elmarad itthon az elvárhatótól, és sajnos politikai hovatartozástól függetlenül minden aktuális kormányzatnak egy olyan mostoha gyereke az egészségügy, amihez igazából és alapjaiban senki nem akar nyúlni. Ezért aki ma Magyarországon mégis gyógyítani akar, nagyon sok áldozatot kell hoznia, és talán célszerű időben előre gondolkodni azon, hogy legyenek lehetőségeink magánpraxis végzésére, vagy kiegészítő tanulmányokkal más kapukat is nyitva hagyni: Annak idején már negyedéves koromban elvégeztem másoddiplomaként az egészségügyi közgazdász és menedzser szakot, mondván akár még kórházigazgató is lehetek ezzel. Engem az életem teljesen másfelé vitt, de azt gondolom, ha ez a lehetőségem nem lett volna a tv-nél, akkor talán ennek a diplomának hasznát vettem volna, hogy bővítsem a lehetőségeimet. De mindezen túl azt gondolom, hogy gyógyítani egészen csodálatos dolog, sokáig sok mindent pótolni tud, de mindenkinek saját magához mérten kell időben eldöntenie, hogy mit és mennyit bír, mik a magánéleti, gyerekvállalási tervei, és ez alapján mérlegelni, hogy milyen szakirányt választ vagy milyen egyéb lehetőségeket teremt magának, ha menet közben mégis váltani akar.

Milyen pozitív gyógyító női példa szerepel az életedben a kihívások kezelésére?

Édesanyám szemész, gyermekszemész főorvos; nagynéném, akivel szintén szoros a viszonyom, gyermek gasztroenterológus professzor. Kicsi koromtól nagyon sokat voltam mindkettőjük munkahelyén, láttam hogyan és mennyit dolgoznak. Anélkül, hogy tudatában lettem volna, olyan példát láttam a munkájukhoz és a betegekhez való hozzáállásukkal, alázatukkal, ami egyértelművé tette, hogy csak ilyen becsületességgel és ilyen emberséggel lehet más, beteg emberekhez fordulni. Fogalmam sem volt, hogy a klinikai munka, a tudományos munkáik, az ügyeletek és a gyerekeik nevelése mellett hogy voltak képesek minderre, de attól a pillanattól, hogy az egyetemet elkezdtem és betegek mellé kerültem rájöttem, hogy a titok a hivatásunk igazi szeretetében van.

Milyen személyes tervei vannak a következő tizenöt évre vonatkozóan?

Szomorúan, de őszintén azt kell mondanom, hogy orvosként a magyar egészségügybe nem hiszem, hogy vissza fogok, és vissza szeretnék térni. Magamat ismerve nem hiszem, hogy ahogy 12 éve sem viseltem jól a rendelkezésre álló körülményeket, most elviselném. Azonban azt gondolom, hogy 40 évesen nem vagyok még lekésve arról, hogy a pszichológus diplomát megszerezve más módon segíthessek az embereknek. Engem mindig az emberekkel való foglalkozás érdekelt, ezért, bár a jelenlegi pszichológus képzésben igen nagy hangsúly van a kutatói oktatáson, engem a páciensekkel való személyes kapcsolat és a terápia érdekel. Szeretnék néhány terápiás módszert elsajátítani, és utána terápiával foglalkozni.

IDŐ MAGUNKRA – AZ EGYENSÚLY MEGTALÁLÁSA

Támogató csoport orvosnőknek

A magasan kvalifikált szakemberek körében az orvosnői hivatás az egyik, amely a legbonyolultabb szerepelvárásokat, munkaterhelést és felelősséget jelenti. Ki ne szembesült volna orvosnőként a női, családanyai, gyógyítói, kutatói, főnöki / beosztotti, és egy sor más szerep konfliktusával? Hányszor érezzük, hogy kevés órából áll a nap, és nem tudunk megfelelően jelen lenni és helytállni, így sosem vagyunk magunkkal elégedettek? Hányszor gondoltunk arra, hogy jó lenne egy kicsit átbeszélni a dolgainkat, kevesebb stresszel élni? „De hát hol van nekem erre időm?”- mondják ilyenkor sokan. A tapasztalat azonban azt igazolja, hogy a magunkra szánt idő megtérül! Különösen, ha ezt az időt a számunkra kialakított közegben töltjük, ahol a középpontban a mi problémáink hatékony megoldása áll!

Csatlakozz tehát támogató csoportunkhoz,

melyet orvosnők számára indítunk, a speciálisan számukra kidolgozott programmal!

 A csoport célja: hatékony konfliktuskezelés, az egyensúly megtalálása, testi-lelki egész/ség

Csoportülések heti 90 percben, 12 héten át, keddi napokon 17.30-tól 19.00-ig

Az első találkozás időpontja: 2015. november 3. kedd 17.30

 

Budapesten, Pestról és Budáról egyaránt jól megközelíthető helyszínen, a 4-6-os villamos vonalán, a Margit híd budai hídfőjénél.

Kiscsoportos keret, maximális létszám: 15 fő

Csoportvezetők: Prof. Csabai Márta és Dr. Győrffy Zsuzsa, a téma oktatásában, kutatásában és gyakorlati kezelésében is több évtizedes tapasztalattal rendelkező szakemberek.

 

Részvételi díj: 36 000 Ft. Bevezető áron, a Gyógyító Nőkért Alapítvány támogatásával!

 

Koránkelő díj: 32 000 Ft – október 20-ig történő befizetéssel.

A csoport megfelelő létszám esetén indul.

Jelentkezés emailben, a gyogyitonokert@gmail.com címen

További információk kérhetők a 06 20 312 0506 telefonszámon.

Szeretettel várjuk a jelentkezéseket!

A Gyógyító Nőkért Alapítvány

gyogyitonokert@gmail.com
6722 Szeged, Egyetem utca 2.
OTP Bank 11705060-20000772


A kiégés megelőzése a pozitív pszichológia módszereivel

A kiégés megelőzés a pozitív pszichológia módszereivel

CME tanfolyam az SE Magatartástudományi Intézet és a Selye János Magatartástudományi és Magatartásorvoslási Társaság szervezésében.

Közismert, hogy az emberekkel foglalkozó szakmák magukban hordozzák a kiégési szindróma veszélyét, azt az állapotot, amikor az egyébként motivált, érzelemgazdag személyiség telítődik a problémákkal, amelyekkel naponta találkozik. A kimerülés jelentkezhet testi, szellemi és érzelmi területen, megnyilvánulhat szomatikus, magatartási, érzelmi és mentális tünetekben. A gyógyító munkában a személyiség szerepe megkérdőjelezhetetlen, éppen ezért fejlesztése és karbantartása is elengedhetetlen. A prevenció, illetve a meglévő probléma felismerése rendkívüli fontosságú, hiszen jelentős mértékben befolyásolja a betegekkel való kapcsolattartást,együttműködést, a munka hatékonyságát. A kiégés-megelőzési tréning egyaránt alkalmas a már kialakult kiégési szindróma kezelésére és a megelőzésre is.

A tréning során áttekintjük a kiégés okait, külső és belső stresszforrásokra bontva. A résztvevők feltérképezhetik a saját életükben megjelenő rizikótényezőket. Nagy hangsúlyt helyezünk a segítő munkában megjelenő empátia helyes értelmezésére, valamint áttekintjük a kiégésre hajlamosító személyiségstruktúra jellemzőit. A tréning során kiemelt szerepet kap a megelőzés lehetőségeinek megismerése. A legújabb pozitív pszichológiai kutatások tükrében, konkrét technikák megismertetésével igyekszünk segítséget nyújtani a lelki karbantartáshoz.(boldogságfokozó technikák, flow-fokozó technikák) A kurzus során, saját élményeken alapuló gyakorlatokkal, illetve a meglévő, vagy a rejtett erőforrások tudatosítása által igyekszünk a mentális egyensúlyt helyreállítani, megerősíteni

Helyszín és időpont: 2015.10.10. 9.00–16.30-ig. Nagyvárad tér. 4. SE Magatartástudományi Intézet Könyvtára.

Jelentkezés és további információk: www.oftex.hu

Baretto Jozefa barjoz@net.sote.hu 06-1/2102953

 


 

 

Szeretettel várunk minden érdeklődőt
2015. szeptember 7-én délután 5 órakor

az Írók Boltjában
Budapest, Andrássy út 45.

Csabai Márta és Papp-Zipernovszky Orsolya (szerk):

Gyógyítók egészsége
A hivatás kihívásai és a változás lehetőségei

Oriold és Társai Kiadó és A Gyógyító Nőkért Alapítvány, 2015

kötetünk bemutatójára

A kötetet bemutatja és a szerzőkkel beszélget:
Dr. Pilling János
Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet

 

 


Megjelent a Gyógyítók egészsége kötetünk!

Örömmel jelentjük, hogy megjelent a Gyógyítók egészsége kötetünk!
Részletek: http://hu.orioldbooks.com/2015/05/gyogyitok-egeszsege.html
Dedikálás a Könyvhéten Budapesten, a Vörösmarty téren június 7-én vasárnap délután 3 órakor a Flaccus standján!



 

„Szubjektíven”- Dr. Papp-Zipernovszky Orsolya beszámolója

„Szubjektíven”- Dr. Papp-Zipernovszky Orsolya beszámolója

 Szubjektíven”- Dr. Papp-Zipernovszky Orsolya beszámolója

Dr. John Launer, ‘Conversations inviting change’ – Narratív alapú orvoslás és szupervízió workshopjáról 

A négy órás workshop 2014. április 3.-án, délután került megrendezésre 14:00 és 18:00 óra között, a Szegedi Akadémiai Bizottság székházában. Nagy várakozással néztem az esemény elébe, mert évek óta foglalkozom narratív pszichológiával elméleti szinten és kutatásokban is. Úgyhogy az én mindennapi és tudományos gondolkodásomban is előkelő helyet foglalnak el a személyes történetek. Olyan gazdag információforrásnak tartom őket, amik alapján természetes helyzetben tudhatunk meg sokat az elbeszélőről, anélkül, hogy számára idegen teszteket töltetnénk ki vele, vagy pszichofiziológiai méréseket végeznénk. 

Bővebben…

 


 

Mama pálya”

Noémi 28 éves, két kisgyermek szerető édesanyja. Úgy érzi sok mindenről lemaradt az utóbbi években. Az egyetem pörgős időszaka hirtelen lecserélődött egy pihe-puha, babaszagú aranykalitkára. Boldog volt, anyává vált. Férjével úgy gondolták, jobb lesz, ha a két baba egymás után jön, és így is lett. 4 éve gyermeket nevel, ám most minden vágya, hogy elkezdhessen dolgozni.

„Orvosi diplomám van, de még nem vagyok orvos. Úgy érzem, nem én leszek a megfelelő jelölt egy állásinterjún. Ha megkérdezik, milyen gyakorlati tapasztalattal rendelkezem, mit mondjak, hogy az orvosi után teherbe estem és azóta nevelem a gyerekeket?” 

Bővebben…

 


 

Conversations inviting change’
Kommunikáció az egészségügyben – Narratív orvoslás workshop

John Launer, családorvos,  családterapeuta, a Narrative-based Primary Care könyv szerzője, a londoni Tavistock Intézet munkatársa,  aki világszerte tart workshopokat az egészségügyi kommunikációról, április 3-án a Szegedi Egyetem Pszichológiai Intézete és a Gyógyító Nőkért alapítvány szervezésében Szegeden tart workshopot, másnap pedig nyilvános előadáson találkozhatunk vele a ‘Gyógyítók Egészsége’ konferencián.
A workshopra még van hely, a másnapi konferencia ingyenes!

 


Tisztelt Kolléga! 

Örömmel tájékoztatjuk, hogy a TÁMOP 6.1.2-11/1-2012-1003 számú program keretében 2014. április 4-én egészségnapot szervezünk. A rendezvényen a segítő hivatású szakemberek egészségi állapotáról és az egészségmegőrzés lehetőségeiről tartanak előadásokat a témával foglalkozó, kiemelkedő hazai és külföldi kutatók. A konferencia fő előadója Dr. John Launer, a londoni Tavistock Intézet munkatársa lesz.

A rendezvényre a szakembereken kívül egyetemi hallgatókat és érdeklődő laikusokat is szeretettel várunk!

Időpont: 2014. április 4. péntek 10.00 – 18.00 

Helyszín: Szegedi Akadémiai Bizottság székháza (Szeged, Somogyi u. 7.)

Fő szervezők: SZTE Pszichológiai Intézet és SZTE Életvezetési Tanácsadó Központ

További információ és részletes leírások az egyes előadásokról, műhelyekről az esemény Facebook oldalán:

https://www.facebook.com/events/644324995636306/?previousaction=join&source=1

Bővebb információk…

 


 

A kiégés megelőzés a pozitív pszichológia módszereivel

A kiégés megelőzése a pozitív pszichológia módszereivel

CME tanfolyam az SE Magatartástudományi Intézet és a Selye János Magatartástudományi és Magatartásorvoslási Társaság szervezésében.

Helyszín és időpont: 2014.03.08. 9.00–16.30-ig. Nagyvárad tér. 4. SE Magatartástudományi Intézet Könyvtára.

Jelentkezés és további információk: www.oftex.hu

http://magtud.hu/okt/pontszerz-kepzesek

További információk…

 


 

Gender és egészség

Az elmúlt hét két drámai híre tulajdonképpen variáció egy témára:

– infarktusban meghalt egy 38 éves nő Budapesten, akihez a mentők 40 perc alatt értek ki,

életet adott gyermekének az az agyhalott 31 éves asszony, aki a terhessége 15. hetében kapott agyvérzést. Ez az első eset a világon, hogy az agyhalál bekövetkezte után 92 napon át transzplantálható állapotban tartottak egy anyát, akinek világra hozták a gyerekét.

Bővebben…

 


 

Csabai Márta és Pintér Judit (szerk.): Pszichológia a gyógyításban

Fenomenológiai, művészetpszichológiai és testkép-központú megközelítések.

Oriold és Társai Kiadó, Budapest, 2013 

A kötet a betegek pszichológiai támogatásával, illetve a betegséggel, szenvedéssel, gyásszal való találkozás kihívásaival kapcsolatban kínál új ismereteket. Az egyes fejezetek olyan elméleti és gyakorlati megközelítéseket mutatnak be, amelyek segíthetnek a hagyományos pszichológiai eszközökkel kevésbé megközelíthető, nehezen elbeszélhető tapasztalatok, betegség- és veszteségélmények tudatosításában, átélésében és kezelésében. Az Olvasó számos új, vagy Magyarországon még kevéssé alkalmazott, tapasztalati alapú, fenomenológiai megközelítéssel és a kreativitás, a művészet-befogadás alapelveire épülő eljárással ismerkedhet meg. Ezek részben a szerzők saját módszerfejlesztési- és kutatómunkájának eredményei. A szerzők a Szegedi Tudományegyetemen létrejött pszichológiai alkotóműhely tagjai, vagy ezen műhelyhez kapcsolódnak kutató- és gyógyító munkájukkal. A kötetet pszichológusoknak, orvosoknak, egészségügyi szakembereknek és egyetemi hallgatóknak ajánljuk, de haszonnal forgathatják más humán tudományok képviselői, a betegségek és a gyógyítás művészeti összefüggései iránt érdeklődő alkotók, és az érdeklődő nagyközönség is.

 


 

Családi napközi, munkahelyi bölcsőde/óvoda, vagy maradjunk otthon, amíg lehet?

Bár a fentiek mindegyike mellett és ellen is szólnak érvek, sokszor nem rajtunk múlik az optimális megoldás… Magyarországon különösen nehéz helyzetben vannak azok az anyukák, akik 3 év alatti gyermeküket szeretnék megfelelő helyen tudni. Talán az sem véletlen, hogy az OECD országok közül nálunk a legalacsonyabb a kisgyerekes nők foglalkoztatási rátája, és a statisztikák azt is mutatják, hogy a GYES-en/GYED-en lévők kb. 50 százaléka nem tud elhelyezkedni – vagy azért, mert eleve nem volt munkahelye, vagy pedig azért, mert az időközben megszűnt.

Bővebben…


 Stresszkezelés gyógyítóknak!


 

Milyen az orvostanhallgatók érzelmi intelligenciája?

A Yale Egyetemen és az Ottawai Egyetemen új módszerrel kísérleteznek a hallgatói kiégés megelőzésére és kezelésére. A belépő hallgatókkal egy 206 itemből álló EQ tesztet vesznek fel, és eredményeik szerint az érzelmi intelligencia szorosan összefügg olyan készségekkel és képességekkel, amelyek elengedhetetlenül fontosak mind az egyetemi karrierben, mind pedig a „való világban”. 

Bővebben…


 

 Indul a nagy orvoskutatás!

Orvosnő kollégáink minden bizonnyal megkapták a MOK és az SE Magatartástudományi Intézet közös orvoskutatásnak online kérdőívét. Örömmel jelentjük, hogy az orvosnői adatok feldolgozásában a a Gyógyító Nőkért Alapítvány munkatársai is részt fognak venni és természetesen Titeket is tájékoztatunk az eredményekről!
Ha van rá kapacitásotok, kitöltenétek? Köszönjük!

online felmérés elérhetősége: http://evasys.sote.hu/evasys/online.php?p=Orvoskutatas2013

 


 

Elnőiesedő hivatás?

Ebben a kérdésben a nemzetközi trendekhez hasonlóan a magyar arányszámok is elég meggyőzőek: 2013 -ban a fiatal orvosgeneráció (25–29 éves) esetében dupla annyi a női gyógyító, mint a férfi. Hová tűnnek a férfiak az egyetemről és a pályáról? Visszatartó erő az alacsony kereset, az előrejutás lassúsága és az erős kontroll? Jelenti mindez azt is, hogy – mint az elnőiesedő szakmák esetében – dinamikusan csökken a hivatás presztízse is? 

Bővebben…


 

Rugalmas munkaidő vagy éjszakai ovi?

Nem teljesen reprezentatív módon, de megkérdeztünk jó pár orvosnőt, hogy mit is tartanak a hivatásukban a legnehezebbnek. Igen előkelő helyen emelték ki a kiszámíthatatlan időbeosztást, az ügyeleteket, a kialvatlanságot. És azt is, hogy a karácsonyeste általában december 27-én van, a nagyszombati vacsora pedig gyakran vasárnapra csúszik….  

Az írás folytatása…

 


 

A számítógépes játékok és a sebészet jövője?

Videojátékok és digitális íráskészség… Lehet, hogy az ezekben való jártasság lesz a közeljövőben a legnagyobb különbség a női és férfi orvosok között? A nem is olyan távoli jövőben ezek a tényezők fogják leginkább befolyásolni a szakválasztást és a szakok közti gender különbségeket?

Számos kutatásból úgy tűnik, hogy a jelenlegi orvostanhallgatói generáció kulcsfontosságúnak tartja a digitális technológia orvosi alkalmazását a szakmai karrierje során. És a tanulás útja, úgy tűnik, hogy a számítógépes játékok világán át vezet…

Bővebben…

 


Ha Hermione mardekáros lett volna…

Avagy jótanácsok az A-típusú személyiséggel rendelkező medikák számára…

Bizonyára Ti is találkoztatok már olyan kollégákkal, akik mindig mindent jobban tudnak, munkamániásak és perfekcionisták, ráadásul még versengők és türelmetlenek is. Lehet, hogy néhanapján bennünk is kiütköznek ezek a tulajdonságok?

Ha igen, akkor érdemes végigolvasni egy amerikai családorvos rezidens „túlélő-kalauzát”, amely talán segít abban, hogy észrevegyük vagy tudatosan odafigyeljünk az alábbiakra.

Folytatás…

 


 

Azért sem hagyjuk (el) magunkat…

Gyógyító női berkekben állandó téma a minket érő stressz mennyisége, intenzitása és jellege. Hajlamosak vagyunk mantrázni, hogy a külső körülmények a fejünkre nőnek, az egészségügy helyzete nem túl rózsás, és hogy a férfi kollégáinknak mennyivel könnyebb.

Informális beszélgetések, tanulmányok és konferencia előadások állandó témája, hogy kevés időnk van állandóan manőverezni a munkahelyi és az otthoni tennivalóink között, környezünk elvárásai irreálisak (tegyük hozzá, időnként mi sem megyünk a szomszédba egy kis perfekcionizmusért…), és hogy lelkileg is mennyi terhet kell cipelnünk.

Folytatás… 

 


 

Orvostanhallgató, mint gyógyszer?

Két budapesti orvostanhallgató remek ötlettel keresett meg bennünket. Úgy tapasztalták, hogy sok esetben nemcsak a gyógyszerek és a kezelések azok, amelyek javítják a betegek állapotát, hanem a pozitív odafordulás, a meghallgatás és esetleg a közös időtöltés. Arra gondoltak, hogy a hosszú, unalmas kórházi délutánokon és főként estéken –amikor se látogatók, se vizsgálatok már nincsenek – programokat szerveznének a bent fekvőknek. Például filmvetítést, zenehallgatást vagy akár felolvasást. A gyerekkórházi tapasztalatok (bohócdoktorok!) azt mutatják, hogy a terápiás hatás egyértelmű, itt az idő tehát, hogy a felnőtteket is „kezelésbe vegyük…”

Bővebben…

 


 

Interjú a szegedi Pszichológus Mobil Team tagjaival
Készítette: Sarnyai Laura

Izgultam. 18 órára beszéltük meg a találkozót a Szegedi Egyetem Pszichológus Mobil Teamjének tagjaival. Korábban érkeztem a helyszínre, lapozgattam a gondolataim és feljegyzéseim között, igyekeztem feleleveníteni mindazt, amit már korábban hallottam vagy olvastam a tevékenységükről, a szomatikus betegellátásban betöltött szerepükről.

Kik is ők valójában? Mit várhatok a mai találkozástól? Mit tudhatok meg az egészségpszichológusi munka szükségességéről és hasznáról, ezenfelül a gyógyító nők örömeiről, nehézségeiről és valóságáról?

Eszmefuttatásomat az érkezésük szakította félbe, s hirtelen minden könnyebb lett. Három csinos, fiatal pszichológusnőt üdvözölhettem, név szerint: Havancsák Rózsát, Látos Melindát és Pócza-Véger Petrát.

Az interjút itt olvashatja …

 


 

„Nincs nagyobb tisztesség…”: Állami kitüntetéseket adott át az MTA elnöke

Kiemelkedő jelentőségű társadalomkutatói, egyetemi oktatói és szakmai közéleti tevékenységéért kapta a Magyar Érdemrend tisztikeresztje kitüntetést Utasi Ágnes, az MTA doktora, a Szegedi Tudományegyetem, Bölcsészettudományi Kar Szociológia Tanszékének nyugalmazott egyetemi tanára.

“Kevés kitüntetést kaptam életemben, ám több évvel nyugdíjazásom után valóban nem számítottam rá, meglepett. Igaz, a kutatás és oktatás ma is hozzátartozik a mindennapjaimhoz. De önzésből is teszem, mert az önként vállalt, mindig új feladatok értelmet adnak az életemnek” – nyilatkozta az mta.hu-nak Utasi Ágnes, aki reméli, a kitüntetés annak elismerése, hogy nemcsak a maga örömére, hanem mások hasznára is dolgozott.

http://mta.hu/mta_hirei/nincs-nagyobb-tisztesseg-allami-kitunteteseket-adott-at-az-mta-elnoke-131530/

 


Mikor ne menj orvosira…

Egy amerikai rezidens vallomása öt pontban

  1. Ha nem vagy képes a long-life-learningre. Ha nem tudsz, nem akarsz, vagy nem bírsz folyamatosan tanulni, és esetleg újraértékelni a megtanultakat…
  1. Ha nem tudsz folyamatosan készen állni az újabb és újabb megpróbáltatásokra. Alighogy vége az egyiknek, még levegőt sem veszel, és jön egy újabb brutális feladat, egy azonnali megoldást igénylő, sürgős eset.


Bővebben…

 


 

Aki részmunkaidőben dolgozik, az nem is igazi orvos…?

Egy amerikai orvosnő blogger tette fel a minap ezt az igen furcsa kérdést. Tíz pontban gyűjtötte össze személyes érveit, miért nem szeretne/nem tudna teljes munkaidőben dolgozni. Lássuk, hogyan is hangzik a részmunkaidős gyógyító 10 pontos vallomása!

Bővebben…

 


 

Korábbi Gyógyító – Híreink…

 


www.eLitMed.hu

Cikkek, írások: