1. gyogyitonokert@gmail.com
  2. 6722 Szeged, Egyetem utca 2.
  3. OTP Bank 11705060-20000772
  4. 18286636-1-06

Kommunikáció


 

Győrffy Zsuzsa – A következő évtized legnagyobb orvosi szenzációja: az érintés újrafelfedezése

 

 Egy nagyon érdekes orvosi videó a következő évtized legnagyobb orvosi innovációjának az érintés újrafelfedezését tartja. Napjainkra az orvoslás elvesztette egy régi, ámde nagy jelentőségű eszközét: a gyógyító érintés terápiás hatásának használatát.

A molekuláris és a technikai vívmányok óriási lehetőségeket nyitottak meg a medicinában ugyanakkor ezzel párhuzamosan orvos és betege is egyre távolabb kerül egymástól. Az internetes orvoslás és az e-páciensek megjelenése mellett újra fontos kérdésként merül fel a beteg fizikális vizsgálatának (és megérintésének!) jelentősége, sőt az is, hogy lehetőleg félbeszakítás nélkül hallgassuk végig betegünket….

Bővebben…

 


 

Mucsi Eszter – A dinamikus konzultáció Egy elemzési módszerről 

 

Az orvos-beteg kommunikáció olyan interakció, amelyben a felek egymás közötti viszonya kiemelten fontos. Az orvos és a beteg magatartása, elvárásai, céljai irányítják a kapcsolatot. Ideális esetben kölcsönös befolyásolás (taktikák és alkuk révén) és együttműködés segítségével zajlik egy konzultáció. Ezért nevezhetjük dinamikusnak.

Bővebben…

 


 

Mucsi Eszter – A weborvos válaszol

 

Világszerte egyre elterjedtebb szokás egészségügyi információkat keresni a világhálón. Mindez új kihívások elé állítja az egészségügyet és az orvosokat: hogyan kezeljék a tájékozott betegeket és hogyan küzdjenek meg a téves információkkal? Amerikában  az internetet használók 81%-a, Magyarországon pedig 42%-a keres a betegségével kapcsolatos információkat a világhálón. A betegcsoportok, fórumok és tanácsadó honlapok száma is megnőtt, lehetővé téve az információkereső beteg életének megkönnyítését és gyógyulását. Az internet segítségével létrejövő orvos-páciens kapcsolat egy másik fajtája az email-es konzultáció. Ez a forma Amerikában, Nyugat-Európában egyre elterjedtebb, hazánkban még kevésbé használatos.

Bővebben…

 


 

Mucsi Eszter – Hivatás és nyelvhasználat Néhány szó R. J. Di Pietro: Linguistics and the Professions c. kötetéről

 

     A kötet betekintést nyújt a különböző hivatások nyelvhasználatának, kommunikációs stratégiáinak sokrétűségébe. A jelenségeket nyelvészeti és kommunikációelméleti fogalmakkal és magyarázatokkal jellemzi és támasztja alá.

A könyvet alkotó 20 tanulmány jól átfogja a témát, szisztematikusan haladva végig a különböző releváns és jól elkülöníthető – ezáltal jól vizsgálható – nyelvhasználati módokon.

Bővebben…