Interjúk

 


 

 

Interjú Dr. Dobó Katalin családorvossal - Csabai Márta         

 

Dr. Dobó Katalin családorvos, belgyógyász szakorvos, családterapeuta. Holisztikus, pszichoszomatikus szemléletű gyógyító, aki nem csupán a saját munkájába integrálja a pszichoterápiás szemléletet, hanem kollégáinak és az orvostanhallgatóknak is rendszeresen továbbadja, tanítja azt. Aktív szerepet vállal a Magyarországi Bálint Mihály Pszichoszomatikus Társaság működtetésében, és a narratív orvoslás – a beteg történetét, a betegség elbeszélését a gyógyításban középpontba állító szemlélet – hazai meghonosításában. Ebben a hónapban őt választottuk a hónap gyógyító nőjének, és vele beszélgettünk.

Bővebben…

 


 

Interjú Prof. Erdélyi Ildikóval - Csabai Márta 

 

Erdélyi Ildikó az egyik legsokoldalúbb magyar pszichológus, aki számos kutatási és terápiás módszer hazai elterjesztésében és fejlődésében játszott-játszik jelentős szerepet. A pszichoterápiás irányzatok közül kiemelt helyen szerepel munkájában a pszichodráma és a pszichoanalízis. Erdélyi a szociálpszichológia nagy hatású egyetemi oktatója, a Károli Egyetem emeritus professzora, az ottani pszichológus képzés egyik alapítója. Sokoldalú tevékenységének izgalmas lenyomatait találjuk a közelmúltban megjelent Mágia és hétköznapi valóság című kötetében. Munkássága elismeréseként a Magyar Pszichoanalitikus Egyesület idei konferenciáján ő kapja az Egyesület által alapított Ferenczi-emlékémet. Gazdag életpályája kaleidoszkópjból villant fel most néhány érdekes részletet.

Bővebben…

 


 

Interjú Dr. Németh Tündével - Az interjút készítette: Fülöp Emőke

 
 

Dr. Németh Tünde gyermekgyógyász, pszichoterapeuta. Az Országos Gyermekegészségügyi Intézet (OGYEI) Perinatális és Koragyermekkori Prevenciós Osztályának vezetője. Szemléletében a gyógyítás, a prevenció, az egészséges fejlődés, illetve annak minél természetesebb körülmények közti kibontakozása kap központi szerepet. Jelenleg az OGYEI-ben szülői hivatásra felkészítő kurzust, kisgyermekes klubot és konzultációs rendelést vezet, ahol pár-, egyéni- és csecsemőterápiát, szoptatási tanácsadást, veszteségélmények feldolgozását végzi.

Ő indította el a Családbarát Programot, valamint szervezi a Családbarát konferenciákat. A Szoptatás Támogató Nemzeti Bizottság (SZTNB) titkára és a Magyarországi Bálint Mihály Pszichoszomatikus Társaság vezetőségi tagja. 

Bővebben…